Blogi

Aurinkoinen turvallisuustapahtuma

15.10.2023

Sanna-Maria Kivivuori 

WHO:n maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17.9. Suomessa kutsumme päivää maailman asiakas- ja potilasturvallisuuspäiväksi. Tänä vuonna yhdistys päätti juhlistaa tuota tärkeää päivää uudella tavalla. Koska tämän vuoden WHO:n asettama teema oli potilaan osallisuus, halusimme korostaa sitä.

Kauniissa syksyisessä auringonpaisteessa sunnuntaina 17.9. järjestimme tilaisuuden Oopperan amfi-teatterilla. Sallad-bändin triokokoonpano musisoi solistinsa Henna Juvosen johdolla usealla kielellä. Samalla amfin reunoilla yhdistyksen rollupien ja kojun luona hallituksen jäsenet kertoivat kiinnostuneille potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Keskustelujen lisäksi jaoimme karkkeja ja yhdistyksen materiaalia.

Vähän ujoja olivat ihmiset tanssimaan. Moni jäi amfiteatterin ja rannan väliselle kävelytielle seisomaan ja kuuntelemaan musiikkia. Bändiä kehuttiin ja kuunneltiin ja pyydettäessä esitettiin biisitoiveitakin. Solisti ystävällisesti antoi esiintymisensä hyväntekeväisyytenä hyvän asian puolesta. Loppuvaiheessa tanssilattialla tapahtui enemmän, kun useampi selvästi taitava tanssipari ilmestyi amfille.

Oli mielenkiintoista keskustella ihmisten kanssa. Moni oikein pohti asiaa, kun kysyimme, kuinka jokainen voisi osallistua potilasturvallisuuden lisäämiseen ja miten parantaa potilasturvallisuutta. Kommentteja tuli myös terveydenhuollon vaikuttavuuteen, viihtyisyyteen ja yksityisyysasioihin liittyen.  Kaikille ei ollut ihan selvää, mitä potilasturvallisuus ylipäätään merkitsee. Keskustelut herättivät myös pohtimaan, mikä on paras tapa kommunikoida kansalaisten kanssa tästä asiasta. Miten lisätä yleistä tietämystä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioivien osallisuus turvallisuusasioissa olisi tärkeää, mutta edellyttää myös ensin tietämyksen lisäämistä.

WHO on määritellyt päivän väriksi oranssin, minkä vuoksi läsnä olleilla hallituksen jäsenillä ja yllättäen myös solistilla oli kaikilla jotain oranssia päällään.

Hyvän mielen tilaisuus, jossa oli monella tapaa aurinkoinen tunnelma. Voi olla, että olimme maailmalla ainutlaatuisia potilasturvallisuuspäivän viettotavan suhteen. Entä mitäpä yhdistys keksisi ensi vuonna eli 17.9.2024? Kaikilta otetaan mielellään siihen liittyen ideoita vastaan (info@spty.fi).


Hyvää ja värikästä syksyä kaikille!


Helsingissä 15.10.2023

Sanna-Maria

Sanna-Maria Kivivuori, SPTY:n puheenjohtaja

Hallituksen jäseniä Oopperan amfi-teatterilla;  Timo Keistinen (vas), Tarja Pajunen, Sanna-Mria Kivivuori ja Kirsi Coco. (Kuva klikattavissa suuremmaksi)

Sallad-bändi ja joitakin hallituksen edustajia. (Kuva klikattavissa suuremmaksi)